Riemke Cramer 

fysiotherapie, ritmische massage

Na dertig jaar in het Therapeuticum Lemminkäinen in Groningen gewerkt te hebben, werd het voor mij tijd om naar het rustige platteland te trekken. Eerst dacht ik nog in het therapeuticum te kunnen blijven werken, maar het reizen naar de stad werd me teveel en dus heb ik nu mijn praktijk verplaatst naar het dorpje Mensingeweer.

Antroposofische fysiotherapie is bijzondere fysiotherapie. Geschoold en bijgeschoold in de fysiotherapie van deze tijd, kiest deze therapie om te werken vanuit de gehele mens. Hierbij slaat de fysiotherapeut niet het detail over, maar plaatst zij of hij de klacht in de context van die hele mens.

Samen met de arts Ita Wegman ontwikkelde Rudolf Steiner een massagetechniek die concreet en respectvol werkt op en met het welzijn van de mens. Het aangrijpingspunt is het ritmische systeem: vandaar dat deze massage ‘ritmische massage' wordt genoemd.

Via een massagetechniek, die zeer weldadig is, ‘spreek' ik die ritmes aan. Dit leidt er dan toe dat het lichaam zelf andere oplossingen vindt in plaats van bijvoorbeeld steeds maar weer die schouders optrekken als bescherming of uit gewoonte. Door mijn appèl doorbreek je zelf die gewoontes. Het lichaam doet dit zelf – dus het gaat niet via gepsychologiseer of via het hoofd.
Na de massage is het goed om een 20 minuten nog wat te blijven liggen zodat je niet meteen weer in de hectiek van het dagelijkse belandt en de ritmewisselingen hun plek kunnen vinden.

Het indicatiegebied is het gewone gebied van de fysiotherapie (rug, nek, heup etc), maar omdat naar op-elkaar-ingrijpende processen wordt gekeken, bijvoorbeeld ook hoofdpijn, migraine, darmklachten en slaapstoornissen. Haperingen in je welzijn kunnen veroorzaakt worden door belasting van buitenaf, maar ook van binnenuit. Deze ontspannende massage zal zich richten op specifiek jouw welzijn en de bij jou opgetreden verstoringen van dat welzijn.
Omdat ik onder de ‘gewone' fysiotherapie val, heb ik contracten met zorgverzekeraars, zoals Menzis, Univé, Agis etc. Afhankelijk van uw verzekering wordt de behandeling geheel vergoed of kunt u een deel van de kosten (35 euro per behandeling) terugkrijgen (restitutie).

Contact

Telefoon: 06 21498518
email:
Mensingeweer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Deze gegevens vindt u ook op mijn website: www.riemkecramer.nl

print deze pagina...

© Antroposofie in Groningen 2010-2024