Doula, zij die ondersteunt 

Nadine van Loon, bevallingscoach

Wat is een doula?
Een doula is een vrouw die ervaring met geboortes heeft en graag een zwangere ondersteunt tijdens de bevalling zodat ze de ruimte en rust krijgt die ze nodig heeft om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Men noemt een doula ook wel bevallingscoach. De zwangere en haar partner worden begeleid door een doula die geen medische handelingen uitvoert. Het woord doula komt uit 't Grieks en betekent: zij die dient /ondersteunt.
Doula, zij die ondersteunt

Nadine van Loon, bevallingscoach
Van oorsprong waren het uitsluitend vrouwen die samen zorgden voor de zwangere. In verschillende culturen zie je dit oeroude natuurlijke systeem nog bestaan.
De grootste kracht van de doula is dat zij ervaringsdeskundige is die bij een bevalling blijft om waar nodig steun te verlenen gedurende de hele weg. Daardoor krijgt degene die in verwachting is rust en ruimte om zich lichamelijk en geestelijk te openen. De doula is hulp en gids hierbij.

Door middel van ontspanningstechnieken en emotionele ondersteuning kan de bevalling aanzienlijk sneller en lichter verlopen, waardoor pijnbestrijding en andere medische ingrepen minder of niet nodig zijn.
Dit, en de zin van de begeleiding door de doula, is wetenschappelijk bewezen door de artsen Marshall Klaus en John Kennell. Zij constateerden de volgende gunstige effecten van de doula-zorg:

Wie ben ik?
Ik heet Nadine, ben moeder van 4 kinderen. Mijn kinderen zijn allen thuis geboren en heb ik borstvoeding gegeven.
Sinds mijn eerste bevalling wou ik verloskundige worden en onderweg naar die studie kwam ik het beroep doula tegen wat veel warmte en mogelijkheden in zich heeft.
Na een tweetal bevallingen van vriendinnen te hebben begeleid wist ik het zeker: dit is een beroep waar ik veel van mijn ervaringen in kwijt kan en met liefde kan worden gedaan. Inmiddels ben ik bij de organisatie DONA International aangesloten. Dat is de oudste Amerikaanse doula organisatie. Andere interesses van mij zijn kruiden, haptonomie en polariteitsmassage.

Hoe werk ik als doula?
Als je besluit dat je graag een doula in dienst neemt en je keuze op mij valt, maken wij en afspraak voor kennismaking, meestal voor de 30ste week. Zodat er genoeg tijd is om je bevalling en de voorbereiding te plannen. Tijdens het kennismakingsgesprek zal ik wat uitleg geven over de werkwijze.
Als het goed voelt, maken wij een vervolg afspraak waarin wij bespreken hoe jij en je partner de "ideale" bevalling zien.
Aan de hand van een geboortewensenplan kunnen wij samen de grote lijnen voor de bevalling uitzetten. Vervolgens toon ik jullie wat voor ontspanningstechnieken er zijn zodat je een idee hebt hoe weeën op te vangen zijn. Het maakt niet uit waar de bevalling is, thuis of in het ziekenhuis. Op beide locaties kan ik je begeleiden. Als de grote dag komt zal ik komen en bij je zijn en blijven!

Wanneer bel je mij?
Vanaf het begin dat de bevalling zich aankondigt en je me nodig hebt, bel je me en sta ik voor je klaar en zal ik niet meer weg gaan. Ik blijf de hele bevalling aanwezig en eventueel na de geboorte van jullie kindje nog een paar uur. Ongeveer twee weken na de bevalling hebben we een evaluatiegesprek en bied ik je het geboorteverslag aan.

Contactgegevens
Nadine van Loon
telefoon:050-3122517
mobiel:06-52184244
email:
website: www.nadinevanloon.nl

print deze pagina...

© Antroposofie in Groningen 2010-2024